fortidensjelling   danmarkskonger   skriv dit navn med runer               

Kulturarven i Jelling

..

Jelling Kirke

.

Jelling Kirke, der ligger imellem de to store høje, er en frådstenskirke. Den er opført i begyndelsen af 1100 tallet. 
Før frådstenskirken har her stået tre bygninger, alle tre er tilsyneladende brændt. Den første bygning har været den største, betydelig større end den nuværende frådstenskirke.

Nord for midterlinien af den første træbygning blev der i jorden fundet et gravkammer, der var 4 meter lang og 2,6 meter bredt. Dette gravkammer er bygget samtidig med den første træbygning. Kammeret er færdiggjort og lukket, hvorefter det er dækket med et lerlag, som træbygningens gulv hviler på.

I dette gravkammer fandt man rester af den døde. Det lader til at den døde først har været begravet et andet sted og derefter flyttet til dette gravkammer. Knoglerne lå spredt, og der manglede to store knogler (højre overarm og højre skinneben). Skeletdelene synes at stamme fra een person, en mandsperson med kraftige knogler. Den døde synes at have været omkring 50 år, og har været 177 cm. høj.

Ud over skeletresterne fandt man i gravkammeret omkring 500 små snoede guldspiraler, som sandsynligvis stammer fra noget tekstil, som har været indvævet med en tynd guldtråd. Man fandt også to lueforgyldte sølvsmykker med indlæg af niello. Ved nærmere undersøgelse viser det sig, at enkelte detaljer i smykkernes mønstre er det såkaldte Jelling-mønster, som man også fandt på det sølvbæger, som blev fundet i Nordhøjens gravkammer.

 


Smykker fra kongegraven
.

Der er mange ting der peger på at det er kong Gorm den Gamle. Han blev jo uden tvivl gravsat i Nordhøjen da han døde, hvorefter Harald Blåtand rejser den store runesten som et minde over ham. Da Harald overgår til kristendommen og bygger en kirke i Jelling, ville det vel være naturligt at flytte resterne af Gorm til denne kirke, måske fordi Harald på denne måde ville slå fast, at han havde accepteret kristendommen. Og gravkammeret i Nordhøjen tyder jo på, at begravelsen derfra er flyttet.

.

   Kong Gorm 
højsat 959
og siden gravlagt her

Kongegraven er i dag markeret
med et kort sølvbånd
midt i billedet

                                                                            

                                                                    
                                                                       Retur til kulturarven

.

 www.fortidensjelling.dk     Erik Lynge Stenager     Privacy. ©2021-25

...