fortidensjelling      danmarkskonger     skriv dit navn med runer               

Kirken, højene og en del af palisadehegnet ved Smededammen i Jelling

Turist-Jelling

.

 Egtvedpigens grav

---------------------
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18

---------------------------
.
... 

.

.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

.

.

Statue af Egtved Pigen ved 
Nybjerg Mølle

.Fundet af Egtved Pigen blev gjort i 1921, og er en velbevaret grav fra bronzealderen.
I dag ses den rekonstruerede gravhøj som måler 22 m. i diameter og 4 m. i højden, og der er bygget et lille museum på stedet som beskriver det sjældne fund.
I det lille museum er der udstillet et kopi af Egtved Pigens klædedragt med smykker og bæltespænde.

.

Egtved Pigens Gravhøj (Storhøj)
.

Gravhøjen som hedder Storhøj, og ligger i nærheden af Egtved i Jylland, havde således tidligere været et anselig gravhøj, men efterhånden var der blevet gravet så meget væk, at den sidste del blev brugt til vinteropbevaring af kartofler.
Husmand Peter Platz ville i 1921 fjerne resten af højen, men i dette arbejde stødte han på en godt 2 meter lang kiste, dannet af en afbarket egestamme, med en diameter på 60 cm., som viste sig at indeholde Egtved Pigen.

Nationalmuseet foretog undersøgelserne af egetræskisten og indholdet.
Den døde pige havde været 16-18 år gammel og ca.1,60 meter høj. Hun var indsvøbt i kohud og dækket med et uldent tæppe.

.

Egtvedpigens dragt (rekonstrueret)

.

Hendes personlige ting bestod af en bælteplade med spiralmønstre, på højre arm var der et armbånd, og på venstre en armring, og hun havde en ørering.
I en lille barkæske ved hendes hoved lå resterne af et hårnet, nogle brændte barneknogler indpakket i vat, og en syl med træskaft.

Egtvedpigens dragt var meget velbevaret. Den bestod af en kortærmet bluse og et snoreskørt, et vævet bælte, der var forsynet med en bronzeplade. I bæltet sad en kam forarbejdet i horn.
Fødderne var omviklet med tøjstykker. 

I kistens fodende stod en lidt større spand, udført i bark, som indeholdt resterne af en slags øl eller mjød.
Der lå en tøjbylt ved pigens fødder med brændte knogler af et 5-6 årigt barn. Barneknoglerne i barkæsken ved ansigtet var fra det samme barn. Den unge kvinde og barnet kan have været beslægtet, men det er ikke sandsynligt at de var mor og barn. Hvorfor barnet er brændt, er svært at svare på, men den omhyggelige anbringelse af benene i barkæsken tyder på en kultisk handling.

En dendra- kronologisk analyse ( tælling af træets årer) i 1989 viste, at egestammen til kisten blev fældet i året 1370 før Kr.f.
Egtved Pigen er således over 3300 år gammel.

Egtved Pigens Høj er i dag genskabt.

.

Skriften på mindestenen lyder

Under bronzealderen, for ca. 3000 år siden højlagdes her i en egebulkiste en ung dansk kvinde.
5/3 1921  P. Platz.

.
NYT

Egtvedpigen er måske ikke dansk.
Analyser af isotopen strontium i Egtvedpigens hår, tænder og negle viser at hun ikke er dansk.
Ved at undersøge Egtvedpigens 23 cm. lange hår centimeter for centimeter har forskere kortlagt hendes færden de sidste par år af hendes liv.
Seniorforsker Karin Margarita Frei: Den første overraskelse kommer fra Egtvedpigens kindtand, for indholdet af strontiumisotoper i tandens emalje afslører, at Egtvedpigen ikke var født og opvokset på dansk grund.
For at komme tættere på hvor Egtvedpigen præcis kommer fra har forskerne også lavet strontiumisotopanalyser af alle Egtvedpigens klæder. Resultatet viser at hun kommer fra Schwartswald i sydvesttyskland.

For at blive klogere på den sidste del af Egtvedpigens liv, undersøgte Karin Margarita Frei også en 23 cm. lang hårlok.
Hår vokser ca. 1 cm. om måneden, og det vil sige at strontiumisotop værdien i håret kan afsløre hvor Egtvedpigen spiste sin mad de sidste to år af sit liv.
Hendes hår afslørede at Egtvedpigen i de sidste to år af sit liv har rejst frem og tilbage mellem Egtved og hendes barndomshjem i Schwartswald i Tyskland.

Hårlokken afslører også at hun et halvt år før hendes død var i Schwartswald, og kort efter at hun igen ankom til Egtved efter den lange rejse, døde hun.

 

 

.

.


www.fortidensjelling.dk    Erik Lynge Stenager    Privacy. ©2021-25