Danmark

          fortidensjelling          skriv dit navn med runer               

Kirken, højene og en del af palisadehegnet ved Smededammen i Jelling

Turist-Jelling

.

    Gorms Høj   

----------------------

Turist-Jelling


Runestenene i Jelling

Jelling Kirke

Thyras Høj

Gorms Høj

Stenskibet

Palisadehegnet

Hvad Smededammen gemte

Kongernes Jelling

Runemesteren

Ravningbroen

Jelling Orm

Egtvedpigens grav

Spisesteder

Campingpladser

Kort over Jelling

Fortidens Jelling

 

 

.

 

.

 

Sydhøjen,  Gorms høj

De to høje på hver sin side af kirken ligner hinanden. Nordhøjen rummer en begravelse, sandsynligvis kong Gorm. Sydhøjen er tom, den består kun af jord og græstørv, og hvorfor den blev bygget, ved vi ikke noget sikkert om, måske en mindehøj. Kong Frederik den VII ville i 1861 finde kong Gorms gravkammer i sydhøjen. Højen blev gennemgravet uden at man fandt noget, udover kampesten og trærester.

I 1941 blev der igen gravet i Sydhøjen. Denne gang blev der gravet fra toppen. En firkant på 39m x 39m med skrå vægge ned til bunden 25n x 25m.På toppen af højen blev der fundet et fundament til en stolpebygning på meget kraftige egestammer.10 stolper på ca.45cm. tykkelse dannede en firkant der målte 4,5 gange 6 meter.

Stolperne er årringsdateret til ca.1150,så bygningen er ca.200 år yngre end kong Haralds højbyggeri. Det kunne have været brugt til vagttårn da man derfra har kunnet holde øje med et stort område.

.

I bunden af højen stødte man på de store bautasten der danner række som en skibsformet stensætning.  Skibssætningen har været ca. 354 meter lang og det ældste af Jellings mindesmærker fra vikingetiden. Da man senere opførte de to kæmpemæssige høje, var det med udgangspunkt i skibssætningen, som de delvis kom til at dække. Der var ingen spor efter gravkammer i Sydhøjen.

Højen er 11 meter høj og 80 meter bred.

Nogle af træstykkerne der blev fundet i højen er blevet dateret, og er fra årene 965-970.Sydhøjen er således bygget nogle år efter Nordhøjen. Hvorfor det store arbejde blev udført ved vi ikke. Højen kan måske være bygget til minde om en person.


www.fortidensjelling.dk    Erik Lynge Stenager    Privacy. ©2021-25