fortidensjelling   danmarkskonger   skriv dit navn med runer            

Kulturarven i Jelling

..

Thyrashøj  (Nordhøjen)

.
.

Thyras høj er  8,5 meter høj og 65 meter bred. Den er bygget af græstørv sten og ler. I den gamle høj blev der gravet et hul, hvori der skulle være et gravkammer på 6,75 m. lang, 2,6 m. bred og 1,45 m. høj.
Gulvarealet er 17,5m2 eller som et stort værelse. Den blev bygget op af 35 cm. tykke egestammer. Uden om hele kammeret blev der lagt et lag af kampesten som beskyttelse mod gravrøvere.

.

.

Gravkammeret i Thyrashøj

.

Gulvet i kammeret ligger 1,75 m. over jordoverfladen. Kammerets længderetning er øst-vest. Gulvet er belagt med brædder. Et bræt sat på højkant i midten fik en overgang forskerne til at tro at to mennesker havde været begravet her. Det sparsomme gravgods kan ikke bevise at to mennesker har været begravet her.

Hvis skeletdelene der blev fundet under kirken, og som man mener er Gorm den Gamles, er blevet flyttet fra gravkammeret til kirken, så var der kun en person i gravkammeret.

Et stykke træ med bark fra gravkammeret blev anbragt i en ct-scanner og det viste sig at træet var blevet fældet i vinterhalvåret 958-959, og at det må være tidspunktet for Gorms begravelse.

Gravkammeret er i dag styrtet helt sammen.

.

Læs om Jellinghøjene
Gravkammeret
Gravhøjene i Jelling
Nordhøjen


                                                                                                
                                                                             
Retur til kulturarven

.

.

 www.fortidensjelling.dk    Erik Lynge Stenager    Privacy. ©2021-25

...