fortidensjelling    danmarkskonger     skriv dit navn med runer        

Kirken, højene og en del af palisaden ved Smededammen i Jelling

       

 Kort over Danmark

Årtusindskiftet i Jelling

.---------------------------------------------

1
6
2
3
4
6
7
8
6
6
1
2
3
4

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

.

.

.

 

 

.

 

 

 

.

.

.

...

.

Jelling Kirke

.

Danmark fejrede officielt årtusindskiftet i Jelling den 3. december 2000, ved en genåbning af den nyudsmykkede kirke. Det skete ved en festgudstjeneste, hvor Hendes Majestæt Dronning Margrethe og statsminister Poul Nyrup Rasmussen indviede nyudsmykningen af kirken. Hans Kongelige Højhed Prins Henrik, og en lang række repræsentanter af regeringen og folketing, samt offentlige myndigheder var til stede ved festgudstjenesten.

Kirken har været lukket siden den 25. april dette år, for at man kunne nå udsmykningen, som omfatter et nyt gulv i rød svensk granit med indlagt sort dekoration, og med en sølvdekoration der markerer hvor kammergraven, og dermed Gorm den Gamle ligger begravet. Også alteret og knæfald er nyt, udformet i rød granit. Der er nye kirkebænke med flotte blå hynder.

Mod syd og mod øst er der isat nye udsmykninger i kirkens ruder, og belysningen som omfatter 60 mindre lamper er også ny. Orgelet er blevet vendt og har fået to nye stemmer. De nye farver i kirken er nøje afstemt med farverne i de eksisterende kalkmalerier. Helhedsudsmykningen af Jelling kirke er udført af kunstneren Jørn Larsen.

Finansieringen kommer af midler fra År 2000 Fonden, der blev etableret for at tilrettelægge en værdig officiel markering af årtusindskiftet i Jelling. Jelling er valgt fordi det er et central sted i danmarkshistorien. Kong Gorms og Haralds to runestene fortæller om de to første konger af den slægt, der har siddet på den danske trone frem til i dag 1000 år senere. Harald beretter også på sin sten, at han vandt sig hele Danmark og kristnede danerne. Haralds runesten kaldes derfor "Danmarks Dåbsattest".

.

.

Kong Gorms hjemkomst

Kong Gorm den Gamle er vendt tilbage til kammergraven i Jelling kirke, efter at have været på Nationalmuseet i 23 år. Gorms skeletrester blev fundet i kammergraven, under kirkens gulv, under den sidste udgravning og restaurering i 1976-1979, under arkæolog Knud Kroghs ledelse, og er nu i en zinkskrin nedsat i kammergraven. På flisen der dækker kammergraven står der "Kong Gorm højsat 959 og siden gravlagt her". Siden er den nye granitgulv lagt henover flisen, så den ikke ses. De godt og vel 70 skeletdele ligger svøbt i syrefri indpakning og omgivet af et skumgummimateriale i et zinkskrin uden pynt af nogen art. Det er 55-57 cm. på hvert led i grundflade og 70 cm. højt. Det står på små fødder, så der er fri luft under den.

.Museumsbygningen Kongernes Jelling

.

.

Kongernes Jelling

Det 2100 kvm. store udstillingshus skal formidle historien om Jelling Monumenterne, højene, runestenene og kirken, hvordan de er blevet til, og hvilken betydning de har i danmarkshistorien. Kongernes Jelling indeholder en fast udstilling med blandt andet genstande fra udgravningerne i Jelling, modeller, som viser opbygningen af højene og kirken, samt monumenternes rolle i danmarkshistorien. Desuden er der en forsamlingssal, en cafe og en gårdhave samt plads til en udstilling med skiftende emner.

Udstillingsbygningen er tegnet af Wohlert Arkitekter A/S, og opført for midler givet af Velux Fonden, Kulturministeriet, Vejle Amt samt Vejle og Jelling Kommuner.

 

Efter en større udvidelse og en gennemgribende modernisering i 2014-15, fremstår den nu indbydende for både børn og voksne, idet meget af museet er et vikingeinspireret interaktiv oplevelsesverden med fortællinger om danmarks vikingekonger, rigets samling, kristendommens indførelse og centrale personer som Gorm den Gamle, Dronning Thyra og Harald Blåtand.

Man kan nyde udsigten over kirken og gravhøjene fra den nye tagterrasse.

Der er et stort område indenfor Palisadehegnet hvor man kan se Gormshøj og Thyrashøj, Gorms  runesten og Harald Blåtands runesten, den markerede stenskib, som er verdens største, kirken, som er en af landets ældste frådstenskirker, den ældste del er fra ca.1050. Der er markeret flere trelleborg huse i området (vikingehuse).

.

.
Link til udstillingshuset Kongernes Jelling
Et besøg værd

 

 

.

 
  www.fortidensjelling.dk    Erik Lynge Stenager Privacy. ©2021-25